понеділок, 16 червня 2014 р.

Фізичний зміст похідної. Геометричний зміст похідної.

Фізичний зміст похідної.

Фізичний зміст похідної полягає у наступному: якщо шлях, пройдений тілом, що рухається прямолінійно, до моменту часу t(t > 0), визначається за формулою х(t), то швидкість руху υ(t) в момент часу і дорівнює похідній цієї функції:
а прискорення a(t- похідній швидкості υ(t):
Приклад. Задано закон прямолінійного руху  (х - вимірюється у метрах,t - у секундах). Знайдіть швидкість і прискорення в момент часу t = 2с.
Розв’язання.

Геометричний зміст похідної.

Геометричний зміст похідної полягає у наступному: кутовий коефіцієнт дотичної до графіка функції у = f(x), що приведена у точці цього графіка з абсцисою х0 дорівнює похідній функції у =f(x) у цій точці (мал. 96), тобто
k f '(x0).


Оскільки k tg α, де α - кут, який утворює дотична з додатнім напрямом осі абсцис, то у випадку f '(x0) > 0, кут α - гострий, якщо f '(x0) = 0, то дотична паралельна осі абсцис (або співпадає з нею), а у випадку f '(x0< 0, кут α - тупий.
Приклад 1. Знайдіть кутовий коефіцієнт дотичної, проведеної до графіка функції f(х) = х2 вточці з абсцисою х0 -1.
Розв’язання. k f '(-1). Оскільки f '(x= (х2) = 2х, то k = 2  (-1) = -2.
Приклад 2. Знайдіть кут нахилу до осі абсцис дотичної, проведеної до графіка функції f(х) = 2, що проведена в точці А(1; 2).
Розв’язання.  Тоді  a тому α = π/4.
Приклад 3. На графіку функції  знайдіть такі точки, в яких дотична, проведена до графіка функції, паралельна осі абсцис.
Розв’язання. Нехай х0 - абсциса шуканої точки. Тоді, виходячи з умови f0= 0, маємо: 
Знаходимо x0 = 0 або х0 = -2. Отже, враховуючи,  такими точками є точки (0;0) і (2;-4).


Немає коментарів:

Дописати коментар