середа, 9 липня 2014 р.

Вірогідна подія та неможлива подія. Класичне означення ймовірності випадкової події.

Вірогідна подія та неможлива подія.

Подію, яка при даних умовах обов’язково відбудеться називають вірогідною подією.
Приклад вірогідної події: «випадання натурального числа, меншого за 7 при підкиданні грального кубика». Вірогідну подію прийнято позначати буквою U.
Подію, яка при даних умовах не може відбутися називають неможливою подією.
Приклад неможливої події: «випадання натурального числа, більшого за 6 при підкиданні грального кубика». Неможливу подію прийнято позначати буквою V.

Класичне означення ймовірності випадкової події.

Випадок, в результаті якого відбувається подія А, називають випадком, що сприяє появі події А.
Класичне означення ймовірності випадкової події полягає у наступному:
ймовірність випадкової події А дорівнює відношенню кількості випадків m, що сприяють появі події А до кількості всіх можливих випадків n:
Зауважимо, що ймовірність вірогідної події р(U)= 1, а ймовірність неможливої події р(V) = 0.
Розглянемо приклади.
Приклад 1. В урні 4 білих і 12 чорних кульок. Навмання виймаємо одну з них. Яка ймовірність того, що вона біла (подія А)?
Розв’язання. З урни можна витягти з рівною ймовірністю будь-яку з 4 + 12 = 16 кульок. Томуn = 16. Число випадків, що сприяють появі події А, дорівнює 4, тобто m = 4. Отже, p(a) = 4/16 =0,25.
Приклад 2. На картках написані натуральні числа від 1 до 18. Навмання витягують одну з карток. Яка ймовірність того, що число, записане на картці, є дільником числа 18 (подія А)?
Розв’язання. Зрозуміло, що n = 18. Натуральними дільниками числа 18 є числа 1; 2; 3; 6; 9; 18. Отже, m = 6. Тоді р(А) = 6/18 = 1/3.
Приклад 3. Одночасно підкинули два гральні кубики. Яка ймовірність того, що сума очок, які випали на кубиках: 1) дорівнює 7; 2) більша за 8?
Розв’язання. Складемо таблицю суми очок, що може випасти на двох гральних кубиках при їх одночасному підкиданні, n = 36 — кількість усіх можливих випадків.


1) Є 6 випадків, коли сума очок на кубиках дорівнює 7. Отже, m = 6. Тоді 
2) Є 10 випадків, коли сума очок на кубиках більша за 8. Тому, 


Немає коментарів:

Дописати коментар